Ik coach vaak changemakers. Maar wie bedoel ik daar nu precies mee? Changemakers zijn diegene die zich met flinke regelmaat inzetten voor verandering in de maatschappij. Of dit nu gericht is op onderwijs of zorg, mensenrechten of klimaat, maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen bedrijven of werken in de wetenschap, het zijn mensen die gedreven worden om te werken aan een mooiere en betere toekomst. Ze zijn bezig met duurzame oplossingen te bedenken en uit te voeren. Ze streven ernaar om medemenselijk te organiseren. 

 

Vaak zijn dit de mensen die al lang aan het bedenken en/of uitvoeren zijn, waar het in de politieke arena’s ellenlang over gaat. Deze mensen hebben een drive, doorzettingsvermogen en moed om te kiezen voor een vak, banen en sectoren die niet altijd de makkelijkste zijn. 

 

Changemakers zijn veelal supergoed in het zorgen voor anderen. En kunnen zich met veel energie inzetten voor grotere systemische veranderingen. Doordat ze gericht zijn op het welzijn van de ander, ontbreekt het soms aan tijd en ruimte voor zichzelf. Terwijl juist zij degenen zijn die af en toe ook moeten opladen. Alleen zo kunnen ze weer met tomeloze inzet en energie het werk doen waar ze in geloven. 

 

Sommige changemakers lopen na een tijdje tegen loopbaanvragen aan, zoals; Past deze rol nog wel bij mij? Haal ik hier nog voldoende energie uit? Kan ik me wel verder ontwikkelen? Ik heb helaas te veel talenten zien leeglopen, omdat er weinig ruimte was voor talent en loopbaanontwikkeling. 

 

Ook spreek ik changemakers die zoeken naar een vorm van leiderschap die bij hen en de context waarin ze werken past. Hoe leiden ze verandering in complexe systemen? Hoe houden ze de aandacht van mensen erbij in deze veelal taaie processen? Hoe zetten ze mensen in hun kracht en vooral, hoe kunnen ze meer gaan leunen op hun eigen talenten en kwaliteiten? 

 

Energiebalans is ook een veel voorkomend thema. Hoe zorg je dat je niet wordt opgeslokt door alle urgente zaken om je heen. Wat als er privé ook veel aandacht nodig is, kan en durf je daar dan ruimte voor te nemen? En als het even niet zo goed met jou gaat, durf je dan zelf ook om hulp te vragen? 

 

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met te veel stress voorbij komen. En dit is zonde! 

Ik vind dat juist deze changemakers ruimte mogen en zelfs moeten innemen om stress te reguleren. De maatschappij (wij allemaal) leunt (onbewust) op deze doorzetters. 

 

Herken je jezelf in dit verhaal: voel de ruimte om op te laden. Om te reflecteren. Om ruimte in te nemen. Alleen zo kan jij meer verschil maken voor jezelf, voor anderen en de grotere systemen om je heen. 

 

Van ME naar WE naar E(nvironment)